mandag den 21. november 2011

Sådan laves en ordøvelse med forsvindingseffekt

Betragt eksemplet her som en model. Samme model (opgavetype) kan naturligvis fyldes med andet indhold end grammatik og anvendes i andre fag end Dansk. Aktiviteten egner sig f.eks. fint til gennemgang/repetition af nøgleord fra en tekst eller et emne/tema I arbejder med.

torsdag den 17. november 2011

Sådan laves et vendespil med billeder

Vendespil, Huskespil, Memory... kært barn har mange navne.
Her kan du lære hvordan du kan lave dine egne vendespil med det interaktive flash-element "Click and reveal", som du finder i SMART Notebooks Lesson Activity Toolkit:

I det viste eksempel har jeg anvendt billedpar med julen som tema, men indholdet kunne også sagtens være ord og billeder der skulle matches; spørgsmål og svar eller regnestykker og facits,... her sætter kun fantasien grænserne.

fredag den 11. november 2011

Om funktionen Skærmskygge

Sommetider kan det være hensigtsmæssigt at tildække større eller mindre områder af tavlen, så indholdet først afsløres når man skal bruge det. Til det formål kan man bruge funktionen Skærmskygge.
Her kan du lære hvordan:

mandag den 7. november 2011

Sådan bygges en interaktiv julekalender i Notebook

I dette indlæg kan I lære hvordan man kan bygge sin egen interaktive julekalender i SMART Notebook.
Vejledningen forklarer bl.a. hvordan man ved hjælp af interne links i et dokument, kan flytte sig fra forsiden til et specifikt sted i dokumentet, f.eks. fra låge 3 til siden "3. december" ved et enkelt fingertryk.
Hver dato har sin egen side i dokumentet, og hver side har en genvej tilbage til forsiden.

Hvis I følger vejledningen har I en færdig julekalender-skabelon, klar til at blive fyldt med indhold efter eget valg.

Forslag til kalenderens indhold:
  • Små julefortællinger (evt. tegnet/skrevet af eleverne)
  • Julemotiver (stregtegninger) til farvelægning
  • links til online-julespil
  • Sjove gåder
  • Tegn julebilleder
  • Kryds og bolle-spil
  • Regnestykker med julen som tema
  • Grammatikøvelser med julen som tema
  • Find fejl-øvelser
  • links til små jule-tegnefilm på Youtube
  • Tekster til julesange
  • Skriv en jule-føljeton i 24 afsnit med f.eks. 10-20 ord pr. side
  • Lær om julens traditioner
  • Vejledninger til fremstilling af julepynt
  • Julede madopskrifter
Kom endelig med flere bud på hvad indholdet kunne være (benyt kommentarfunktionen ved at klikke på ordet "Kommentarer" lige under dette indlæg).

søndag den 6. november 2011

Om links i Notebook-dokumenter

I mange sammenhænge kan det være praktisk at indsætte et link til en webside i et Notebook-dokument. Dette kan gøres på flere måder.

Ønsker du f.eks. at indsætte et link, hvor URL-adressen (websidens adresse) kan ses kan du gøre det sådan her:

Ønsker du i stedet at tilknytte et link til et objekt i dit Notebook-dokument kommer her to eksempler på hvordan det kan gøres:

At bruge SMART-kameraet er blot en måde at skaffe et billede på. Du kan også bare indsætte et af dine egne billeder fra computeren. Endelig kan du finde et billede på nettet, f.eks. med en Google-billedsøgning > gemme det på computeren med funktionen Gem som > indsætte det i dit dokument ved at vælge Indsæt > Billedfil...
(Med sidstnævnte metode skal man dog være opmærksom på at man kan komme til at overtræde reglerne om ophavsrettigheden til billedet hvis man ikke først søger om tilladelse til at bruge det eller har sikret sig at billedet er lagt på nettet til fri afbenyttelse.)

fredag den 4. november 2011

Sådan laves skyggeeffekt bag tekst og figurer

Her kommer et lille fif til hvordan du kan fremhæve overskrifter og objekter ved hjælp af en skyggeeffekt: